Araç lastik tamiri nasıl yapılır?
Geçmişte lastik patlamasını yolda kalarak öğrenebiliyorken artık günümüzde üretilmiş yeni nesil teknolojiye sahip araçlar sayesinde, araç basıncının azaldığını veya söndüğünü sensörler sayesinde öğrenebiliyoruz. Bu da yolda kalmamıza gerek kalmadan öncesinde bir araç bakım onarım servisine giderek sorunu gidermemizi sağlıyor. Yine de sürücüler ani yolda kalmalara karşı her zaman için şu soruyu merak etmiştir: Araç lastik tamiri nasıl yapılır?
Lastik patlaması, sürüş güvenliğini ve lastiğin ömrünü belirleyen son derece önemli bir husustur. Ayrıca bunları belirleyen tek şey lastiğin patlaması değil aynı zamanda da orantısız lastik basınçlarıdır. Örneğin bir lastik eğer diğerlerinden daha az basınca sahipse bu hem sürüş güvenliğini tehlikeye atar hem de lastik ömrünü hayli azaltır. Bu basınç sorunun önüne geçmek adına düzenli olarak araç bakımı konusuna dikkat edilmelidir.
Patlak lastiğin tamiri birçok işlemi içinde barındırır. Bunları sırasıyla şu şekilde açıklanabilir:
- Öncelikle patlak lastik sökülerek iç ve dış olarak tüm bölgeleri kontrol edilir.
- Hasar bölgesi tespit edildikten sonra lastiğin iç tarafı yamanır. Ardından delik doldurulur. Buna aynı zamanda mantar yapma işlemi de denir.
- Lastik tamiri esnasında bazı araba bakımı servisleri fitil yöntemi kullanmaktadır. Fakat Akkaya Otomotiv Servisi böyle geçici bir çözümü hiçbir patlak tamirinde kullanmamaktadır. Çünkü bu geçici bir çözümdür ve sürüş güvenliğini bozacak bir uygulamadır.
Ayrıca patlak bir lastiğin tamir edilebilmesi için bazı kurallar vardır. Lastik patlayınca kullanılmadığında, lastikteki hasar yanak yerine sırt bölgesinde gerçekleştiyse ve patlağı oluşturan delik 6 mm derinliği aşmadıysa o lastik tamir edilebilir. Bunlardan biri olmadığı taktirde o lastiğin ömrü bitmiş demektir.